Clot de l’Oliver

Mil anys d’agricultura

En una suau clotada molt a prop de la masia, a la seva banda sud-est, s’alça l’olivera més vella de la finca. Plantada fa quasi un mil·lenni, és un símbol vivent de la continuïtat agrícola de Mas d’en Gil des d’abans fins i tot de l’arribada dels monjos cartoixans d’Escaladei. L’emblemàtic arbre, que va quedar molt malmès per la nevada del 2009, és rodejat per costers de vinya, algunes alzines disperses i petites quarteres de cereals, tot composant un ondulat quadre del camp mediterrani ancestral.

  Altitud: aproximadament 300 msnm
Orientació principal: Sud
Área: 10 hectàrees

Clima

Clima

Orientat al migdia, el Clot de l’Oliver és un semicercle lluminós obert a l’entrada de la garbinada. L’agradable vent de mar suavitza les temperatures extremes, especialment durant les tardes d’estiu.

Terroirs

Terroirs

Bruns i marronosos, amb vetes blavoses i ataronjades, els sòls són coberts de la llicorella comú que domina la major part dels terrenys de la zona.

Conreus

Conreus

El lloc és propici per a un mosaic agrícola divers i equilibrat. Oliveres, civada i ordi, vinyes en coster i terrassa. Les varietats de cep que hi conreem són la carinyena a les parts baixes, i la garnatxa negra i blanca a les zones altes.

Vins

Vins

Les vinyes de raïms negres més velles s’empren en la selecció del Clos Fontà, el vi més preuat de Mas d’en Gil. La garnatxa blanca es destina a l’elaboració del Coma Blanca, el gran vi blanc de la finca.