Vall del Bellmunt

Les dues ànimes mediterrànies

Encaixada entre el turó de la casa de Mas d’en Gil i la muntanya del Sarraí, la vall del Bellmunt és un passadís pletòric de diversitat natural. Aquí conflueixen les dues ànimes de la Mediterrània: a l’est, el vessant conreat, oliveres i vinyar, imatge d’ordre clàssic; a l’oest, el costat muntanyenc, amb el bosc i el sotabosc aromàtic i agrest. Per la seva orientació, els capvespres al Bellmunt són un espectacle.

  Altitud: de 300 a 360 msnm
Orientació principal: Nord-Sud
Área: 45 hectàrees

Clima

Clima

La vall canalitza l’entrada de dos components eòlics, la marinada que ve del sud-est i els vents de nord-oest, més intensos i freds. Una doble influència que dibuixa un Priorat en miniatura, on la vegetació i els diferents conreus hi troben el seu propi racó propici.

Terroirs

Terroirs

La diversitat microclimàtica i vegetal es manifesta també en els tipus de sòls, prou variats. Trobem margues calcàries, llicorelles negres i roges i codolars als fondos dels barrancs.

Conreus

Conreus

Repartides per la vall, s’estenen gairebé 5 hectàrees de vinyes de garnatxa negra i samsó, i també de macabeu i garnatxa blanca. Una gran parcel·la d’oliverar de 5 hectàrees que remunta cap a la masia identifica clarament la capçalera de la vall.

Vins

Vins i olis

Tot el raïm negre del Bellmunt va al vi del mateix nom, honest representant de la tipicitat local del municipi de Bellmunt del Priorat. Les vinyes velles de raïm blanc s’utilitzen en l’elaboració del Coma Blanca. De la parcel·la de l’Entrebosc, neix el Bellmunt Blanc, el vi blanc de vila. Les oliveres proporcionen les olives arbequines amb què s’elabora l’Oli de Mas d’en Gil.