1998-actualitat. El somni de Pere Rovira

RLM1809012_363BX-1.jpgLa vida de Pere Rovira Rovira és el vi. Nascut l’any 1940 en el si d’una família d’agricultors del poble de Moja (Alt Penedès), continua des de ben jove l’activitat del seu avi i del seu pare: l’ofici i la passió del comerç vinícola. Decidit i entusiasta, al llarg dels anys emprèn nous camins tenint com a guia permanent la qualitat i l’estima a la terra.

El pas d’adquirir Mas d’en Gil és una fita cabdal i suposa la culminació d’un somni d’anys: embotellar la terra del Priorat. Una de les primeres decisions és restablir el nom històric de Mas d’en Gil, que ja figurava al cadastre. Els primers anys es dediquen a la recuperació de vinyes velles i oliveres. Posteriorment s’acondiciona el celler construït per Rafael Barril i es construeix una nova nau de criança per a ampolles. L’any 2000 surten al mercat els primers vins de Mas d’en Gil, als quals seguirà l’oli d’oliva i l’Agredolç, procedent de l’antiga solera de vinagres Barril iniciada el 1958.

Els Rovira i els Carbonell

La nissaga Rovira s’inicia amb l’avi de Pere Rovira, el carismàtic i emprenedor Francisco Rovira Parellada (1873-1943). El 1918 comença a fer de comissionista de vins a doll i la seva honradesa i do de gents el fan ser conegut i valorat a places i mercats de mitja Catalunya. El seu fill, Jaume Rovira Martí (1901-1968) segueix i amplia el negoci i, en paral·lel, la família va adquirint les primeres terres pròpies.

Pere Rovira, la tercera generació, es concentra aviat en el món comercial però sempre amb ganes de trobar nous camins, que el menen a altres negocis. El 1963 es casa amb Pilar Carbonell Fàbregas, filla de Joan Carbonell i Pilar Fàbregas. Són els masovers d’una de les masies més antigues del Penedès, Mas Pujó, a Santa Margarida i els Monjos, i s’ocupen dels conreus, de l’aviram i de la producció de vi per a consum local. Pilar Fàbregas, a més, és una gran mestra dels remeis naturals i profunda coneixedora de les fases lunars.

El 1967, Pere Rovira professionalitza Mas Pujó, on hi ha constància que s’hi ha elaborat vi des del segle XVI, i crea una societat d’elaboració de vins blancs i negres amb denominació d’origen Penedès. El 1972 compra amb dos socis Caves Hill, ubicada a Moja, i el 1980 compra finalment la finca de Mas Pujó, de 30 hectàrees, i l’ajunta a les terres adquirides dècades enrere pels seus avi i pare. A partir de llavors funda l’empresa agrícola que porta el nom de les dues famílies: Agrícola Rovira Carbonell.

Al llarg dels anys Pere Rovira va ampliant les fronteres de la seva activitat. Comença a comprar vi arreu d’Espanya i el 1988 ja exporta a Portugal, França i, d’ençà la incorporació a l’empresa de la seva filla gran, Pilar Rovira Carbonell, també a Alemanya i a Itàlia.

Mas d’en Gil, avui

IMG_4838A principis del segle XXI, Marta Rovira Carbonell, quarta filla de Pere Rovira i Pilar Carbonell, s’estableix a Munich (Alemanya), on treballa com a enginyera industrial en el sector aeronàutic. Des de petita ha viscut en l’ambient de la vinya i l’elaboració, i sempre recorda quan esmorzava amb el seu avi Joan rodejada dels estris de conreu.

Tot i que ja des del 2000 estava implicada en els tastos de Mas d’en Gil, és el 2004 quan decideix canviar de romb i tornar a les arrels, on aviat impulsa les pràctiques de l’agricultura ecològica. És notòria l’antiga influència de l’àvia Pilar, experta en els cicles lunars i en les plantes aromàtiques i medicinals, i la sensibilitat per l’ecologia que Marta ha reforçat en la seva estada alemanya. El següent pas natural serà introduir el mètode biodinàmic.

Des del 2008, Marta Rovira dirigeix Mas d’en Gil, amb el suport del seu pare i de la seva germana gran, Pilar. Som en una etapa apassionant, de consolidació i de creixement. A l’acceptació mundial dels vins de la finca se suma l’estímul permanent de la millora, de la selecció, de la definició d’identitat, de les actuacions agrícoles més integrades al medi ambient. Amb la col·laboració fonamental d’un equip humà que combina arrels locals i internacionals, Mas d’en Gil camina cap a la culminació d’un model basat en l’expressió territorial més coherent i consistent, per arribar a ser el gran vi clàssic d’aquesta antiga, exigent i meravellosa terra del Priorat.