Vall de la Coma

Mitges llunes sota la garbinada

La imatge icònica de Mas d’en Gil són els cinc turons que, en forma de mitja lluna, tanquen l’ampla vall de la Coma, sota la influència gentil del vent de la garbinada. Aquests vessants, oberts al despertar del sol, formen a l’estiu una composició ondulada d’intens verdor. Amb gest amable van baixant cap al bosc de ribera que protegeix el curs del barranc dels Molins, on encara s’observen les runes dels antics molins que donaven servei a Bellmunt i els pobles de la conca del riu Siurana.

  Altitud: de 300 a 330 msnm
Orientació principal: Est i Oest
Área: 25 hectàrees

Clima

Clima

La garbinada, el refrescant vent procedent de la Mediterrània arriba fàcilment a les comes. El seu efecte és benèfic: les tardes estiuenques, alleugera la calor i garanteix una bona maduració dels raïms. A l’extrem més baix de la vall, una certa frescor remunta pels barrancs contribuïnt a l’equilibri microclimàtic.

Terroirs

Terroirs

Fragmentada i freda, la llicorella cobreix terrasses i costers de la coma, aportant el perfil de mineralitat característic de les millors garnatxes i carinyenes prioratines.

Conreus

Conreus

La vinya domina indiscutiblement l’agricultura de les comes curvilínies. Garnatxa als vessants més alts, carinyera als fondos, el quadre vitícola de la vall és abundós i de gran qualitat. Hi ha algun conreu cerealístic i els olivers s’arrengleren a les carenes conformant una visió de finca clàssica.

Espais

Espais

A l’extrem nord d’questa zona es troba l’entrada a l’antiga Mina Renània, una de les que integren el conegut conjunt de mines de Bellmunt. La Renània fou oberta a finals del segle XIX i tancada poc temps després perquè no era productiva.

Vins

Vins

De la vall de la Coma prové gran part dels raïms amb què s’elaboren els vins de finca: el negre Coma Vella i el blanc Coma Alta.