Vall del Sas

La vall freda

Alta i ventosa, la vall del Sas és la primera zona que es troba en accedir a la finca des de la carretera local entre Falset i Bellmunt del Priorat. És un dels indrets més freds de Mas d’en Gil i es distingeix pels vessants d’avellaners i per la parcel·la de garnatxa que dóna la benvinguda a l’entrada. Les vistes des dels turons que encerclen la vall del Sas abasten fins als Ports de Tortosa-Beseit, la gran serralada a l’altra banda de l’Ebre, a més de 50 quilòmetres al sud-oest.

  Altitud: de 300 a 340 msnm
Orientació principal: Est, Nord
Área: 25 hectàrees

Clima

Clima

La forta incidència del serè, el vent del nord-oest, i unes temperatures comparativament baixes són els principals trets d’una zona amb un microclima ben marcat. La diferència tèrmica respecte a les parts més càlides de la finca pot superar els cinc graus.

Terroirs

Terroirs

Els vessants empinats del Sas són coberts per una superfície de pissarres de llicorella de tonalitats grises.

Conreus

Conreus

La vinya comparteix protagonisme amb les feixes d’avellaners, que doten de singularitat al paisatge del Sas. A les parts més baixes i planes s’estenen alguns bancals de civada i olivera.

Espais

Espais

A baix de tot de la vall, molt a prop de la llera del barranc dels Molins, hi ha la construcció rectangular que allotja la vinagreria de Mas d’en Gil, on s’elabora artesanalment vinagre de vi de garnatxa a partir de la solera de 1958 dels antics propietaris de la finca, la família Barril.

Vins

Vins

Les vinyes de macabeu es destinen al Coma Blanca, el vi blanc de vinyes velles. A la vall del Sas hi ha algunes parades de garnatxa negra i de carinyena que s’empren en l’elaboració del Clos Fontà, el vi negre de vinyes velles i salvatges de Mas d’en Gil.