Vall de lo Grinyó

La conversa amb el Montsant

Al costat nord-est de la casa de Mas d’en Gil s’estén una vall estreta i pronunciada que mira cap als cingles clars de les serres de la Figuera i del Montsant, com en una conversa entre un infant i uns avis saberuts. A mitja vall trobem costers petits, poc pronunciats, on hi destaquen ceps vells de garnatxa i carinyena. Els vessants més alts són el domini dels ametllers, que a finals de cada hivern despleguen un dolç espectacle de flors rosades i blanques.

  Altitud: de 280 a 300 msnm
Orientació principal: Nord
Área: 15 hectàrees

Clima

Clima

La vall és airejada i reb la influència del vent del nord, fort i inclement, que es fa notar especialment durant els mesos freds. Tàlvegs ombrívols conviuen en poc espai amb costers de sol tardà, i el microclima del lloc armonitza una cara fresca i humida amb un costat lluminós i càlid.

Terroirs

Terroirs

La llicorella roja, molt trencadissa, dota d’una característica tonalitat vermellosa els sòls, on també hi trobem llicorella de color més fosc.

Conreus

Conreus

L’extensió de vinya és limitada, menys de dues hectàrees enmig de la vall que ofereixen un raïm de gran concentració i personalitat. Molt a prop, unes feixes aterrassades s’empren per al conreu de cereal. A les parts altes, els camps d’ametllers en pendent conformen una imatge emblemàtica.

Espais

Espais

En l’espai pla entre l’ametllerar i els costers de vinya s’ubica l’estable i el prat per a la mula Clara. No gaire lluny hi ha la principal font de la finca, la Font del Fontà, un antiquíssim brollador que proveïa d’aigua als habitants de Bellmunt. No és d’estranyar que el Mas d’en Gil també fos conegut durant segles pel nom de Mas d’en Fontà.

Vins

Vins

Les vinyes velles del Grinyó són en bona part l’origen del Clos Fontà, el gran vi de Mas d’en Gil, que adopta com a homenatge el nom de l’esmentada font, que era també l’altra denominació de la finca.